حجت الاسلام عباس دهقانی، در گفتگو با خبر نگار مرکز خبر حوزه با تشریح فعالیت های مرکز تخصصی، اظهار داشت: این مرکز در سال 1383 زیر نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی با اهداف ، دفاع از تشیع و برخورد با مذاهب مخالف با دید علمی وبه دور از ناسزا گویی به همان شیوه هایی که بزرگان تشیع همانند مرحوم شرف الدین، علامه امینی و ..... رضوان الله علیهم اجمعین در پیش گرفته بودند، تأسیس شده است.
وی افزود: تسلط بر اندیشه ها ی مکتب اهل بیت(ع) ، ارائه مستدل ، منطقی و معقول عقاید و آموزه های شیعی و دفاع از آنها ، تسلط بر تاریخ و فرهنگ شیعه در گستره زمانی و مکانی ، شناخت و شناساندن پیشینه و سیر تطورات تشیع در بین اقوام مختلف، احیای میراث فرهنگی گذشته و اندیشه های معقول دانشمندان و نخبگان شیعی از اهداف دیگر مرکز تخصصی شیعه شناسی می باشد.
*اولویتهای کاری
معاون آموزش مرکزتخصصی شیعه شناسی حوزه تصریح کرد: شناخت توان موجود و بالقوه جهان تشیع، ارتباط با مراکز و موسسات شیعه شناسی ایران و جهان جهت یافتن بستر های مشارکت علمی پژوهشی و نیز نقد و پاسخ گویی به شبهات مخالفان، باز شناسی احیاء و معرفی آثار اندیشمندان شیعی، بازشناسی فرقه های شیعی و نقاط اشتراک و افتراق آنها با شیعه اثنی عشری ، آشنایی با ابعاد گوناگون جغرافیایی مردمی و جامعه شناختی جهان تشیع و نیز آسیب شناختی و ایجاد زمینه های مناظره بین دانش پژوهان مرکز که برای تقویت حضور آنها در جامعه، در اولویت کارهای این مرکز قرار دارد.
حجت الاسلام دهقانی با اشاره به هویت شیعه شناسی، بیان داشت: با نگاهی به اهداف پیش رو به خوبی می توان یافت که شیعه شناسی هویتی میان رشته ای دارد و از حوزه های مختلف علوم همانند کلام، تفسیر، حدیث، فقه، تاریخ، جغرافیا و ... بهره می گیرد.
وی در خصوص شیوه کار مرکز تخصصی شیعه شناسی بیان داشت: با توجه به هویت رشته و سنگین بودن کار، دسترسی به اهداف آن صرفاً با ارائه برنامه های آموزشی امکان ندارد، به همین جهت باید از دو روش آموزش و پژوهش به صورت همزمان استفاده نموده بدین صورت که دانش پژوهان علاوه بر شرکت در کلاس باید به صورت جدی تکالیف پژوهشی را انجام بدهند.
*سطوح آموزشی
وی با اشاره به طول دوره و واحد های درسی ارائه شده توسط مرکز تخصصی شیعه شناسی ، اظهار داشت: دروس این مرکز به لحاظ گستردگی در دو مقطع« سطح سه» و« سطح چهار » برای دانش پژوهان ارائه می شود که طول دوره سطح سه، 5 سال و مشتمل بر 82 واحد درسی است که به صورت ترمی واحدی در 150 روز تحصیلی در طول سال برگزار می گردد و در پایان دوره نیز دانش پژوهان حداقل 6 ماه و حداکثر یک سال به نوشتن پایان نامه می پردازند.
حجت الاسلام دهقانی افزود: طول دوره برای دانش پژوهان سطح چهار، حداقل 4 و حداکثر 5 سال مشتمل بر 58 واحد درسی است که در این مقطع عمده کار بر محور پژوهش و تدوین مباحث ارائه شده اساتید در سر کلاس می باشد.
*شرایط پذیرش
وی در پایان شرایط پذیرش مرکز تخصصی شیعه شناسی را بدین صورت بیان کرد: متقاضیان باید معدل 16 به بالا در پایه 9 ، صلاحیت اخلاقی ، توان جسمی و فکری لازم، حداکثر سن 30 سال و قبولی در آزمون ورودی و مصاحبه را دارا باشند.